Toekomst van Brabant komt tot leven tijdens #DDW

Tijdens de Dutch Design Week 2019 stond het Brabant Living Lab op het Ketelhuisplein in het teken van de toekomst van Brabant. Het Living Landscape maakte dit jaar onderdeel uit van het Brabant Living Lab: een interactieve expositie die inspireert en uitdaagt keuzes te maken. De bezoekers van het Brabant Living Landscape oefenden invloed uit op hun toekomstige omgeving: welke geluiden mengen zij bijvoorbeeld in de soundscape van het stadscentrum? Waar gaat hun hart sneller van kloppen in de woonwijk van wensen? En welke verleidingen in het buitengebied zijn ze écht in staat om te weerstaan? Elke kleine keuze kan een groot effect krijgen op de toekomst van Brabant.

Omgevingsvisie tot leven

In het Brabant Living Lab komen de opgaven uit de Brabantse Omgevingsvisie tot leven. “In de Omgevingsvisie staat wat wij in Brabant het allerbelangrijkst vinden voor onze leefomgeving", zegt Ilse van Rijsingen, projectmedewerker Omgevingsvisie bij de provincie Noord-Brabant. "Energieneutraal wonen bijvoorbeeld, en klimaatproof worden. Die visie die hebben we niet zelf achter ons bureau bedacht, maar die hebben we samen met heel veel Brabantse inwoners, ondernemers en experts gemaakt. Het is behoorlijk ingewikkeld om mensen bij zoiets abstracts als een visie te betrekken. De DDW heeft ons daar heel goed bij geholpen. Als plek om met spontane bezoekers en met genodigden te pionieren. Ontwerpende en creatieve bronnen aan te boren, het gesprek aan te gaan en de visie te verrijken."

Bio Base Camp

Het Living Lab was dit jaar gehuisvest onder het duurzame dak van het Bio Base Camp. Dit paviljoen liet zien hoe je met ‘bouwen met bomen’ bijdraagt aan de reductie van CO2 én stikstof. Het dek is opgebouwd uit grote modulaire vloerdelen van kruislaaghout. Na de Dutch Design Week worden deze hergebruikt als vloerelementen in bijvoorbeeld nieuwe woningen.

Gerelateerd

Online Meet-up BBB #2, 16 juni:

Omgaan met omgevingsconflicten   Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant verzorgt rond het thema ‘Omgaan met...

Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 januari 2022

Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe datum...

Terugblik eerste online Meet Up 14 mei

‘Omgaan met omgevingsconflicten: juridiseren of participeren?’ Onder deze noemer organiseerde Kennisprogramma Bindend...

Online meet-ups over Omgevingsconflicten

Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant verzorgt rond het thema ‘Omgaan met omgevingsconflicten: juridiseren of...