Rad van Participatie op zomertoer

Het Brabantse ‘Rad van Participatie’ was ook deze zomer op pad. Op 18 juni stond het rad op het Omgevingsfestival voor medewerkers van de gemeente Haarlem. In festivalsfeer maakten de medewerkers kennis met de Omgevingswet, de ambities van de stad, diverse pilots en verschillende vormen van participatie. Het Rad van Participatie werd ingevlogen en bleek een topattractie.

Quizmasters Myrna en Erik lieten collega’s ervaren dat participatie meer kan zijn dan het organiseren van een informatieavond of het invullen van een enquête. En om met elkaar na te denken over mogelijke stakeholders in de verschillende ruimtelijke initiatieven die in Haarlem leven. Dat leverde bijzondere inzichten op.

Myrna: “Het Rad van Participatie is een speelse manier om met elkaar over participatie te praten. Iedereen kan meedoen, het is een laagdrempelig spel dat uitnodigt tot gesprek. Er komt altijd iets uit!” Erik beaamt dat: “Het is een grappig, leerzaam en makkelijk te spelen spel, en het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Iedereen vond het leuk om mee te doen. Je kan het zo lang of kort en ingewikkeld maken als je wilt en aanpassen aan de groep die je rond de tafel hebt verzameld.”

Het spelen van het Rad van Participatie zorgde voor betrokken discussies en verschillende keren voor wederzijds begrip voor elkaars posities. Wanneer deelnemers er ook nog in slaagden een oplossing met gemeenschappelijke meerwaarde te vinden leverde dat een prijsje op.

Update februari 2020: Het Rad van Participatie is helaas niet langer beschikbaar voor uitleen.

 

Gerelateerd

Online Meet-up BBB #2, 16 juni:

Omgaan met omgevingsconflicten   Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant verzorgt rond het thema ‘Omgaan met...

Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 januari 2022

Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe datum...

Terugblik eerste online Meet Up 14 mei

‘Omgaan met omgevingsconflicten: juridiseren of participeren?’ Onder deze noemer organiseerde Kennisprogramma Bindend...

Online meet-ups over Omgevingsconflicten

Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant verzorgt rond het thema ‘Omgaan met omgevingsconflicten: juridiseren of...