Rad van Participatie op zomertoer

Het Brabantse ‘Rad van Participatie’ was ook deze zomer op pad. Op 18 juni stond het rad op het Omgevingsfestival voor medewerkers van de gemeente Haarlem. In festivalsfeer maakten de medewerkers kennis met de Omgevingswet, de ambities van de stad, diverse pilots en verschillende vormen van participatie. Het Rad van Participatie werd ingevlogen en bleek een topattractie.

Quizmasters Myrna en Erik lieten collega’s ervaren dat participatie meer kan zijn dan het organiseren van een informatieavond of het invullen van een enquête. En om met elkaar na te denken over mogelijke stakeholders in de verschillende ruimtelijke initiatieven die in Haarlem leven. Dat leverde bijzondere inzichten op.

Myrna: “Het Rad van Participatie is een speelse manier om met elkaar over participatie te praten. Iedereen kan meedoen, het is een laagdrempelig spel dat uitnodigt tot gesprek. Er komt altijd iets uit!” Erik beaamt dat: “Het is een grappig, leerzaam en makkelijk te spelen spel, en het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Iedereen vond het leuk om mee te doen. Je kan het zo lang of kort en ingewikkeld maken als je wilt en aanpassen aan de groep die je rond de tafel hebt verzameld.”

Het spelen van het Rad van Participatie zorgde voor betrokken discussies en verschillende keren voor wederzijds begrip voor elkaars posities. Wanneer deelnemers er ook nog in slaagden een oplossing met gemeenschappelijke meerwaarde te vinden leverde dat een prijsje op.

Rad van participatie te leen

Om gemakkelijker te kunnen praten over onze omgeving met iedereen die er woont, werkt en leeft, heeft de provincie Noord-Brabant het ‘Rad van participatie’ ontworpen. Een mooie manier om gesprekken over onze complexe leefomgeving te voeren. Het rad is aan te passen aan elk gespreksthema. Geef een draai aan het rad en ervaar met dit spel hoe het gesprek over een ingewikkeld of lastig onderwerp toch leuk kan zijn.

Wil je het rad kosteloos lenen, neem dan contact met ons op via omgevingsvisie@brabant.nl

Je moet het rad wel zelf ophalen en weer terugbrengen. Het rad en bijbehorende spullen zijn demonteerbaar en passen dan in een grotere personenauto.

Gerelateerd

Aangeboden: Rad van participatie

Om gemakkelijker te kunnen praten over onze omgeving met iedereen die woont, werkt en leeft in Brabant hebben wij het...

Save the date!

Nog maar ruim één jaar te gaan en dan is de Omgevingswet van kracht. Een jaar waarin nog veel moet gebeuren. We hebben...

Laatste plaatsen voor training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’

In 2018 hebben ruim 650 medewerkers van de Brabantse overheden aan de training Samenwerken met de Omgevingswet...

Toekomst van Brabant komt tot leven tijdens #DDW

Tijdens de Dutch Design Week 2019 stond het Brabant Living Lab op het Ketelhuisplein in het teken van de toekomst van...