OmgevingsLab #1: Durven!

‘Wat een positieve energie krijg ik hiervan!’, ’Toch ook vermoeiend zeg, een paar uur aan de slag met zulke uitdagende vragen’, ‘Dapper dat de provincie dit proces zo open gooit; nu volhouden!’. Een aantal reacties van Brabant Pioniers, die op 23 februari tijdens het eerste OmgevingsLab kennismaakten met elkaar en met de vier centrale thema’s uit de Brabantse Omgevingsvisie.

 

Frisse blikken

De Brabant Pioniers: een groep van twintig kritische frisse meedenkers uit de Brabantse maatschappij. Zij werken de komende maanden aan gedurfde ambities voor Brabant. Dat doen ze samen met beleidsmakers en strategen van provincie en andere Brabantse overheden, die zich hebben verenigd in vier Focusteams. Vanuit hun zeer diverse inhoudelijke achtergronden leggen zij de basis voor de Omgevingsvisie, waarvan het ontwerp in het najaar van 2017 klaar zal zijn (zie tijdlijn).

 

Speeddates en vragenvuur

Zes OmgevingsLabs vinden plaats van februari tot en met september. Wat vind jij de mooiste plek in Brabant? Wat is de belangrijkste les die je ooit hebt geleerd? Wat kun jij toevoegen aan deze Pioniersgroep? De Pioniers leerden elkaar kennen tijdens een serie speeddates, terwijl de Focusteams zich klaarmaakten om vragen op hen af te vuren. Het resultaat: een intensieve bijeenkomst van vier uur waarin vele nieuwe ideeën, beelden en tips werden gedeeld. 

Verwacht het onverwachte

Gedeputeerde Erik van Merrienboer trapte af. Wat verwacht hij eigenlijk van de Pioniers? 'Ik verwacht het onverwachte, ik verwacht dat zij een steen verleggen. En dat zij er voor zorgen dat de uiteindelijke beslissers op het puntje van hun stoel gaan zitten. Daarmee wordt de Brabantse Omgevingsvisie écht Brabants: onconventioneel en gestoeld op samenwerking.’ Hij blikt enthousiast terug op de creatieve bijeenkomst in zijn blog.

Gerelateerd

Provinciale Staten stellen Omgevingsvisie vast

De Brabantse Omgevingsvisie is een feit. Provinciale Staten stelden deze op vrijdag 14 december vast. De visie kwam tot...

Nieuwe manieren van kijken

Omgevingsvisie voor besluitvorming naar Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten hebben de Brabantse Omgevingsvisie ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale Staten. De...