Nieuwe trainingen ‘Samenwerken met de Omgevingswet’

Schrijf je snel in!

Over iets meer dan een jaar is de Omgevingswet van kracht! Tijdens de training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’ leer je de basisbeginselen van de nieuwe wet, en oefen je samen met collega’s van Brabantse overheidsorganisaties met de nieuwe manier van werken.

Vanaf 9 september 2019 gaat de vernieuwde driedaagse training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’ van start. De belangstelling is groot: vorig jaar volgden ruim 650 Brabantse overheidsmedewerkers de training, en de trainingen in september zijn al nagenoeg volgeboekt. Daarom kun je vanaf nu inschrijven op nieuwe trainingen in oktober en november 2019.

Driedaagse training of alleen online leren?

Tijdens de driedaagse training oefenen collega’s van verschillende Brabantse overheden samen met de nieuwe manier van werken. Na de training beschik je over basiskennis van de Omgevingswet, weet je waar je actuele informatie kunt vinden en heb je inzicht in wat er verandert aan jouw werk, jouw rol en de samenwerking met partners. Je weet voor welke opgave jij en jouw organisatie staan en waar je moet beginnen om de verandering mede vorm te geven. Wil je alleen je basiskennis over de wet, of onderdelen daarvan, vergroten? Dan kun je er ook voor kiezen alleen online te leren.

Tijdsinvestering

De voorbereiding bestaat uit zelfstudie in de vorm van een online leeromgeving Omgevingswet (ca. 8 uur) en het maken van een online toets. In de twee trainingsdagen (elk 8 uur) ga je leren door te doen: dus samen oefenen aan de hand van diverse werkvormen. De voorbereiding, de twee trainingsdagen en een opdracht tussen beide trainingsdagen in vragen in totaal ongeveer 24 uur.

Programma

Voorbereiding!

Zelfstudie via de online leeromgeving Omgevingswet en je maakt de online toets. Je kiest zelf in de online leeromgeving uit teksten, filmpjes, infographics en overzichten die voor jou van belang zijn. Je kunt er zo uithalen wat jij voor jouw eigen werk nodig hebt. Je rondt deze zelfstudie af vóór de eerste trainingsdag. Als je vooraf niet de online leeromgeving hebt gedaan, mis je belangrijke voorkennis waar je tijdens de training mee aan de slag en over in gesprek gaat. Je doet jezelf én je mede-cursisten dus een groot plezier door voldoende tijd uit te trekken voor voorbereiding. Tip: zelfstudie inplannen in vier blokken van ca. 2 uur.

 

Trainingsdag 1

  • Je krijgt antwoord op vragen over de Omgevingswet.
  • Je krijgt inzicht in de veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt en welke effecten deze hebben.
  • Je gaat oefenen met de praktijk aan de hand van casussen.
  • Je krijgt inzicht in de impact van de Omgevingswet op je eigen werk en je eigen rol.
  • Je krijgt een opdracht mee ter voorbereiding op trainingsdag 2.

 

Trainingsdag 2

  • Je grijpt terug op trainingsdag 1: het effect en je kijk op je eigen veranderopgave.
  • Je krijgt een duidelijker beeld van de impact van de Omgevingswet via de ingebrachte praktijkcasussen.
  • Je oefent met het invullen van je nieuwe rol, aan de hand van een serious game.
  • Je stelt vast wat je straks gaat doen in je dagelijkse praktijk.

 

Tijd en locatie

De trainingen vinden plaats op verschillende startdata en verschillende locaties bij o.a. gemeenten en waterschappen in Brabant. Op het aanmeldformulier zie je welke data en locaties beschikbaar zijn.

Voor wie is deze training?

De training staat open voor alle medewerkers van de provincie Noord-Brabant, Brabantse gemeenten, Brabantse omgevingsdiensten, Brabantse waterschappen, Brabantse veiligheidsregio’s, Brabantse GGD’s, en Rijkswaterstaat. Iedere groep bestaat uit maximaal 30 cursisten van verschillende organisaties, functies en achtergronden. Eén van de uitgangspunten van de Omgevingswet is immers om als overheden meer samen te werken.

Deze training wordt georganiseerd door collega’s uit de provincie Noord-Brabant, Brabantse gemeenten, Brabantse Omgevingsdiensten, Brabantse Waterschappen, Brabantse Veiligheidsregio’s, Brabantse GGD’s en Rijkswaterstaat. Je krijgt de training van één inhoudelijke trainer en een veranderkundige. Deze komen ook uit de deelnemende organisaties. De training is mede mogelijk gemaakt door de Brabantse academies.

Liever alleen online leren?

Als je alleen basiskennis van de Omgevingswet wilt opdoen en niet de training wilt volgen, kun je er ook voor kiezen alleen de online leeromgeving Omgevingswet door te nemen. Meer informatie vind je hierover op deze website.

Kosten

De driedaagse training is kosteloos. Mocht je na inschrijving toch niet in de gelegenheid zijn om de training te volgen, dan vragen we je je uiterlijk 48 uur voor de trainingsdag af te melden. Na deze termijn zijn wij genoodzaakt een bedrag van €75,- in rekening te brengen. Er worden namelijk kosten gemaakt voor locatiehuur, catering, trainers, etc.

Aanmelden

Aanmelden voor de training op de website via formulier

Meer informatie: omgevingsvisie@brabant.nl 

 

Gerelateerd

Doe mee met de Tour de Brabant!

Ben jij klaar voor de start met de Omgevingswet? De invoering van de Omgevingswet is een jaar uitgesteld tot 1...

Terugblik tweede online Meet-up BBB 16 juni

Huisvesten van arbeidsmigranten: juridiseren of participeren? Onder de noemer ‘Omgaan met omgevingsconflicten’...

Online Meet-up BBB #2, 16 juni:

Omgaan met omgevingsconflicten   Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant verzorgt rond het thema ‘Omgaan met...

Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 januari 2022

Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe datum...