Brabantse Omgevingsvisie genomineerd voor Aandeslag-Trofee

De Brabantse Omgevingsvisie is één van de zes genomineerde projecten voor de Aandeslag-Trofee, waarmee inspirerende en innovatieve Omgevingswetprojecten jaarlijks in het zonnetje gezet worden. Volgens de jury ‘blinkt de Brabantse Omgevingsvisie uit in de goede manier van samenwerken op inhoudelijke thema’s’. Op 10 september wordt de trofee uitgereikt door minister Ollongren tijdens het Praktijkfestival Omgevingswet in Den Haag.

Samenwerking

De jury geeft in haar rapport aan dat de Brabantse Omgevingsvisie ‘verder gaat dan alleen het proces van de omgevingsvisie’, maar ook al een interbestuurlijke training omvat. Als voorbeeld van een integrale aanpak noemt de jury de Brabantse Wateragenda voor 2030. Door een goede samenwerking tussen de Brabantse waterschappen, het provinciaal programma Verbindend Water en Brabant Water is in 2017 een gezamenlijke agenda opgesteld. Met deze agenda krijgt het inhoudelijke gesprek over de regionale water- en klimaatdoelen een belangrijke en bepalende rol in de Brabantse Omgevingsvisie. Volgens de jury zijn ‘de doelen en opgaven van de waterschappen en provincie goed herleidbaar’.

Onverwachte partners

Daarnaast kijkt de provincie Noord-Brabant verder dan de bekende stakeholders. De Brabantse Omgevingsvisie gaat uiteindelijk om iedere Brabander. Daarom is de provincie in gesprek met vele belanghebbenden. ‘Ondernemers en inwoners worden bewust opgezocht op ongewone plekken, zoals de Dutch Design Week’. Maar het gesprek is bijvoorbeeld ook aangegaan met de Brabant Pioniers, een groep van twintig betrokken inwoners van de provincie. Zij hebben geadviseerd, gereflecteerd en hebben kritische noten laten horen. Volgens de jury heeft dit mede ‘geleid tot een vernieuwend proces met onverwachte partners’.

Praktijkfestival Omgevingswet

Op 10 september vindt de uitreiking plaats van de Aandeslag-trofee. Minister Ollongren reikt op die dag de trofee uit aan het meest inspirerende project. Naast de Brabantse Omgevingsvisie zijn vijf andere projecten genomineerd. Vanaf 1 augustus kan gestemd worden via www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl.

 

Op de foto v.l.n.r.: Arjan Nijenhuis (programmamanager implementatie Omgevingswet Rijk), Sawina Populier, Marcel van Bijnen, Rick van den Berg, Erik van Merrienboer, Peter Struijk, Tommy van Remunt, Ilse van Rijsingen, Bas van Andel, Dedy Hoevenaars, Shirley van den Heuvel.

Op de foto ontbreken Esther Vos, Roger Saanen, Masja van de Ven, Petra Romer, Harry Post, Maarten Diependaal, Jolanda Bauwens, Mieke Kessels, Reinout de Vries, Jens van der Weele en Ton Baetens.

Gerelateerd

Lancering kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant

Het Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant is op 9 januari in de LocHal in Tilburg gelanceerd. In dit...

Provinciale Staten stellen Omgevingsvisie vast

De Brabantse Omgevingsvisie is een feit. Provinciale Staten stelden deze op vrijdag 14 december vast. De visie kwam tot...