Blog Festival Omgevingswet

Ge kunt ut ok nie doen. Naar Den Haag gaan om iedereen vol trots op te roepen om toch vooral op de Brabantse Omgevingsvisie te stemmen voor de Aan de Slag-trofee. Maar we deden het wel. En niet zonder succes. Veel bezoekers verlieten het Festival Omgevingswet met het Rad van Participatie op hun netvlies. Ook programmamanager Rick van den Berg wist hen te boeien met zijn één minuut pitch ‘Ge kunt ut ok niet doen’. Het enige dat niet lukte was de trofee mee naar Brabant nemen, helaas moesten we die aan de tien samenwerkende gemeenten in Hart van Holland laten.

 

Pitch tijdens Festival Omgevingswet

Vergaderen met Staten op de Markt in Bergen op Zoom —> Ge kunt ut ok nie doen

Met een Rad van Participatie in Eindhoven —> Ge kunt ut ok nie doen

Met de Tour fiets door Brabant —> ge kunt ut ok nie doen

Een krantje als visie —> ge kunt ut ok nie doen

Ge kunt ut ok nie doen, is een uitspraak in Brabant! Als iemand het heel graag wil, maar ook spannend vindt en je vertelt het tegen iemand dan zeggen ze "Ge kunt ut ok nie doen". Daarmee bedoelen ze eigenlijk het moet niet maar als je echt wilt ga het dan doen!!! Dus een stimulans om het te doen.

Dat staat centraal voor de aanpak van de Brabantse Omgevingsvisie. Via Dromen, Denken, Durven, Doen.

Stemmen op Brabant (Het publiek snapte het: Ge kunt ut ok nie doen)

 

De provincie was genomineerd omdat het proces van de Brabantse Omgevingsvisie ‘verder gaat dan alleen het proces van de Omgevingsvisie’, en ook al een interbestuurlijke training omvat. Bovendien roemt de jury het samenwerken, met zowel bekende partijen rondom bijvoorbeeld de Wateragenda, maar ook met inwoners van de provincie, in de vorm van de Brabant Pioniers. We vinden het een hele mooie erkenning van een prachtig proces van de afgelopen jaren.

En het is vooral een hele mooie stimulans om door te gaan. Want als eind dit jaar Provinciale Staten de Omgevingsvisie – naar verwachting - gaat vaststellen, dan begint het pas. Vanaf dat moment gaan we de visie in de praktijk brengen: één overheid, integraal werken, diep, rond en breed. Al die termen krijgen pas echt betekenis in de praktijk.

Die nieuwe praktijk zoeken we al heel intensief op en daar gaan we de komende tijd mee verder. Zodat we volgend jaar een mooi praktijkvoorbeeld uit Brabant als winnaar van de Aan de slag-trofee hebben. Want nu al werken volgens de Omgevingswet: ge kunt ut ok nie doen.

 

Lees het sfeerverslag van het Festival Omgevingswet op de website Aan de slag met de omgevingswet.

Gerelateerd

Wind(middel) als bindmiddel: een uitdaging voor gezaghebbend beleid

Het Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant onderzoekt, maar haalt ook verhalen op van initiatieven uit Brabant....

Lancering kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant

Het Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant is op 9 januari in de LocHal in Tilburg gelanceerd. In dit...

Provinciale Staten stellen Omgevingsvisie vast

De Brabantse Omgevingsvisie is een feit. Provinciale Staten stelden deze op vrijdag 14 december vast. De visie kwam tot...